We hebben allemaal weleens last van winderigheid en een met gas gevulde buik. Deze ongemakken kunnen gelukkig beperkt worden.

Een scheetje laten is heel normaal

Liever een scheetje voor iedereen dan buikpijn voor mij alleen zeg ik altijd. Men schaamt zich vaak voor het laten van een scheetje maar toch is het heel natuurlijk: het is een gevolg van het spijsverteringsproces en is dus geen symptoom van een slechte gezondheid. Je lichaam kan namelijk niet alles van wat je eet voor 100 procent verteren. Dat geldt vooral voor voedingsvezels die niet in de dunne darm worden verteerd en dan in de dikke darm terecht komen. Daar worden ze verwerkt door de bacteriën die leven in je darmen. Bij dat proces komen gassen vrij en zwellen je darmen een beetje op. Daar komt dat opgeblazen gevoel vandaan. Een deel van dat gas raak je kwijt door het laten van scheetjes, zo’n tien à vijftien met dag. Dat is maar goed ook, anders riskeer je een te opgezette buik en kun je flinke buikpijn krijgen. 

Met of zonder nare geur

Sommige voedingsmiddelen dragen bij aan de gasproductie. Denk dan aan vezelrijke voeding zoals peulvruchten (erwten, bonen en linzen), alle koolsoorten en volkorengranen. Ook zorgen koolzuurhoudende dranken en inulinerijke groenten zoals knoflook, prei en ui voor gasvorming. De gassen die hierbij vrijkomen bevatten doorgaans vooral stikstof, waterstof, zuurstof of methaan. Je scheetjes zullen dus niet echt stinken. 

Gassen die worden gevormd door zwavelrijk voedsel zoals vlees, eieren en zuivel kunnen wel vies geurende gassen veroorzaken. Pas ook op met spruitjes, broccoli en bloemkool als je op date gaat. Daar kunnen je scheetjes ook flink van gaan stinken.

De tips en tricks tegen scheetjes

Maar wat kun je eigenlijk doen tegen al die ongemakken? Ik deel graag wat tips en tricks met je:

  • Verwerk bonenkruid, anijs, tijm, salie, venkel en koriander in je gerechten. Deze kruiden verminderen de gasproductie in je darmen en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
  • Wie elke dag veel vezels eet heeft meestal minder last van een opgeblazen gevoel en dus van scheetjes. Zorg dus voor een vezelrijk voedingspatroon.
  • Laat peulvruchten enkele uren weken in water. Giet dat water af en start dan met het koken ervan met vers water. Zo zullen ze minder gisten in je darmen.
  • Laat linzen zachtjes koken (laag vuur) en doe er geen zout bij. Daarmee voorkom je dat zich rond de linzen een schildje vormt waardoor je scheetjes gaat laten.
  • Eet langzaam.
  • Drink voldoende om verstoppingen te voorkomen. Ook dit kan namelijk gepaard gaan met extra winderigheid.