Wie krachttraining doet, combineert dit graag met cardio oefeningen om zowel kracht en spiermassa op te bouwen als je conditie op peil te houden. Hoe combineer je cardio en krachttraining eigenlijk?

Verschillen kracht- en cardiotraining

Zodra je een sportschool in loopt zie je een deel met krachttoestellen en de (zware) gewichten en een deel met cardiotoestellen zoals loopbanden en crosstrainers. 

Het ene deel zorgt voor sterkere en grotere spieren. Het andere deel helpt je met het verbeteren of het op peil houden van je conditie. De combinatie van de twee heeft daardoor verschillende voordelen maar let op: er kunnen problemen ontstaan als je krachttraining en cardio niet goed combineert.

De voordelen

Door zowel krachttraining als cardio te doen, verbrand je meer calorieën op een dag. De krachttraining zorgt ervoor dat je de rest van de dag calorieën blijft verbranden. Door daar cardio aan toe te voegen verhoog je jouw vetverbranding. Met een pittige cardiotraining kun je namelijk enkele honderden calorieën verbranden. 

Ook kun je cardio goed gebruiken als warming up. Je maakt daardoor je spieren warm en soepel en verklein je de kans op blessures. Cardio na een krachttraining kun je zien als rekken en strekken van de spieren nadat je ze flink opgepompt hebt en is daardoor hartstikke goed voor je spieren.

Loop niet te hard van stapel

Daar sta je dan op de crosstrainer en je wilt gelijk alles geven. Nee, stop! Niet doen! Wat je beter kunt doen is de balans tussen cardio en kracht vinden. Als je een zware krachttrainingsdag hebt kun je je cardio beter wat verlichten en andersom. 

Afhankelijk van je doel

Ga jezelf te raden wat je doel is. Wil je vet verbranden, je conditie verbeteren of liever spiermassa opbouwen? Cardio en krachttraining kun je goed combineren voor deze doelen maar wel op verschillende manieren. 

Wil je vet verbranden? Leg de focus dan voornamelijk op krachttraining zodat je als je thuis op de bank zit, nog steeds vet verbrandt. Wel is het goed om naast je krachttraining wat cardio te doen om extra calorieën te verbranden tijdens de training maar focus je vooral op krachttraining.

Sport jij om je conditie te verbeteren of om deze op peil te houden? Vul je cardiotraining dan aan met krachttraining mar focus je vooral op de cardiotraining. Start je training met cardio om je conditie het snelst te verbeteren. 

Is spiermassa opbouwen jouw doel? Focus je dan vooral op krachttraining. Zorg voor een warming up van ongeveer 5 minuten en ga daarna gelijk aan de slag met krachttraining zodat je daar voldoende kracht en energie voor hebt. Het is aan te raden om je cardiotraining op een andere dag te doen.

Het allerbelangrijkste

Bouw je trainingen altijd op, zo zorg je ervoor dat je je lichaam niet overbelast en HAVE FUN!